Intima

Vas preveč skrbi, kaj si drugi mislijo o vas? (2.del)

Written by marko

V prvem delu članka smo govorili o tem, kako vedeti, da vas preveč skrbi, kaj bodo drugi ljudje govorili o vas. V drugem delu vam bomo povedali še dodatne “simptome” prevelike skrbi za mišljenje drugih.

4. Opravičujete se za vse, kar ste.

Kot, “Ja, poslušam Westlife. Vem, to je neumno.” Imate rdeč obraz in popolnoma ste osramočeni zaradi te majhne drobne stvari, predvidevate, da vam druga oseba sodi, da se vam smeji ali da predpostavlja, da ste zaradi določene stvari neumni.

Zaradi te stvari se raje prilagodite drugim in ne poveste, kaj vam je sploh všeč.

Nekdo reče: “Oh, obožujem Lady Gaga.”

In vi rečete, “OMG, tudi jaz jo!” Čeprav je resnično ne prenesete.

Zakaj vas je strah povedati, da imate radi Westlife in da ne prenesete Lady Gaga? To ste VI. Zakaj se sramujete tega, kar ste vi? Ne počnite tega.

  1. Izogibate se socialnim situacijam.

Nismo vsi nagnjeni k deljenju življenja z ljudmi in pretiranega druženja z ljudmi. Toda introverti še vedno hrepenijo po skupnosti in se bodo umaknili iz najbolj primernih družbenih okolij, če se bojijo, da jih bodo ljudje obsojali. In tudi najbolj ekstrovertirani med ljudmi se bodo izognili socialnim situacijam, če bodo preveč zaposleni s skrbjo, kar si drugi ljudje mislijo o njih.

Da bi se počutil, da nekam spadamo, da nečemo pripadamo, moramo premagati strah pred zavrnitvijo, ki prihaja z zaskrbljenostjo, da drugim ne bomo všeč, takšni kot smo.

  1. Skrijete svoje domiselnosti.

Če ste prestrašeni, kaj bodo drugi mislili, se boste počutili prisiljeni, da boste sledili množici, čeprav to pomeni, da se boste prodali. S tem aktivirate odzive na stres, ki vas nagnejo k bolezni. Toda to tudi preprečuje, da bi drugi prepoznali edinstvene navade, ki nas delajo unikatne. Nikoli ne veste, kdaj boste naleteli na drugega oboževalca Heavy Metala, če niste dovolj pogumni, da bi sploh povedali, da vam je to všeč.

  1. Nenehno se sprašujete, kaj druga oseba misli.

Če ste zelo zaposleni, ko poskušate prebrati misli nekoga drugega, da ugotovite, kdo ste v njegovih ali njenih očeh, morate vedeti, da v tistem trenutku niste prisotni. In zagotovo ne boste posvečali pozornosti lepi, edinstveni duši, ki vam daje darilo njegove ali njene prisotnosti.

Ko se ukvarjate s svojim strahom o tem, kaj vsi drugi mislijo, niste osredotočeni na ta trenutek. Zamujate vse stvari, ki se vam dogajajo sedaj. In, kaj je bolj pomembno, kot tukaj, sedaj?

  1. Zdrsnete v perfekcionizem.

Prizadevanje za odličnost je lastnina duše, hrepenenje, da izpolnimo svoj namen brezhibno. Toda perfekcionizem izhaja iz strahu – strahu pred zavrnitvijo, strahu pred nezadostnostjo, strahu pred opustitvijo.

  1. Zamračite svojo svetlobo.

Pomislite na ves čas, ki ste ga imeli na voljo, da naredite nekaj. Bi kar kričali, kajne!? Ali pa pomislite, da ste naredili nekaj velikega in bi radi to povedali celemu svetu. Ampak ne. Ker se bojite, da bo zvenelo kot hvalisanje. Ali pa vas skrbi, da vas bo nekdo drug obsojal. Ali pa vas skrbi, da bo nekdo drug ljubosumen. Torej zavrtite gumb in se utišate. Toda, ko to storite, se oropate tega, da bi dejansko vrgli svetlobo nase.

  1. Nosite masko.

Vi zakrivate vašo pravo identiteto. Ko ste z družino, delate v eno smer. Ko ste s svojimi poslovnimi kolegi, delate drugače. Obstaja še en način, kako se obnašate v cerkvi, v plesnem klubu ali na vašem tečaju joge. Ko se osvobodite strahu pred tem, kar drugi mislijo, ste dovolj pogumni, da odkrijete veliko vprašanje: KDO SEM SPLOH JAZ?

Potem postane vaše življenje ljubezensko pismo temu pravemu jazu. Konec koncev, to je samo Božansko, ki se skozi vas manifestira kot čista bit. Kar je preveč lepo, dragoceno in edinstveno, da se skrije za masko.

O avtorju

marko