Zdravje

Kako do hrbtenici in vratu prijazne drže?

Zdravju prijazna drža
Written by marko

Večina se nas še kako dobro zaveda, da naša drža ni najbolj idealna. Ali preveč sključeno sedimo za računalnikom, stojimo na delovnem mestu ali pa v nenavadnih položajih poležavamo na kavču. Vse to vpliva na držo, kar pa se poleg ukrivljenosti pokaže tudi skozi bolečine v hrbtu, vratu in ramenih.

K sreči obstaja nekaj načinov, kako si popraviti držo, ki bo pomagala vratu, da bo močnejši in lažje prenašal težo glave, ter hkrati tudi ramenom, da bodo opravljala svojo funkcijo, prav tako pa tudi hrbtenici, ki ne bo več prenašala nepotrebnih pritiskov. Ste vedeli, da pravilna drža izboljša celo prebavo?

Čas za nove nastavitve

Tako bi najbolj poenostavili prvi korak na poti do lepe in zdrave drže. Ker smo se medtem navadili na skrivljeno hrbtenico in se nam zdi najbolj domače, če nam ramena uidejo naprej, trebuh pa se izboči kot pri nosečnici, bo potrebno v to vložiti nekaj več pozornosti in truda.

Nepravilna drža

Za dosego pravilne drže bo treba vložiti nekaj pozornosti in truda.

Navadno se za računalnikom ujamemo v sključeni drži. Takoj se poravnamo, a glej ga zlomka, spet smo kmalu nazaj v stari pozi. Nikar ne obupajte. Ravnajte se, sedite tako, da bodo ramena poravnana z boki, hrbet čimbolj vzravnan, stopala pa obvezno na tleh. Brez prekrižanih nog ali drugih oblik sedenja.

Tudi med stanjem se kontroliramo

Če dobro pomislimo, se v skrivljeni in nepravilni drži ne nahajamo samo med sedenjem, pač pa tudi ko stojimo in hodimo. Tako med stanjem vedno pazimo, da se enakomerno opiramo na obe nogi in nikoli ne slonimo ob steno ali vrata s prekrižanimi stopali. Noge morajo prevzeti svoj del bremena enakomerno.

Obenem pa takšna drža skrbi tudi za poravnanost hrbtenice. Čeprav je sproščenost v ramenih na tem mestu zaželena, pa naj ramena ne uhajajo preveč naprej. Če se držimo vsega naštetega, izgine celo trebušček, ki se je pojavil od nikoder. Tako je, nismo se zredili, le v grdi drži smo bili.

Tudi spanje je pomembno

Ni vseeno, na kakšnem ležišču spimo, niti ne v kakšnem položaju zajadramo v spanec. Že res, da se nekateri ljudje močno borijo z nespečnostjo in ne morejo zaspati, če niso v tem ali onem položaju. Paziti moramo tudi pri izbiri vzglavnika.

Za posteljo in vse, kar sodi poleg, nam ne sme biti žal niti evra. V primeru, da imamo na voljo kvalitetno ležišče, je najbolje zaspati na boku ali hrbtu. Čeprav morda sprva ne gre najlažje opustiti navad, pa se sčasoma in dokaj hitro na to privadimo.

Vaje in pripomočki

Obstaja kar nekaj vaj za ravno hrbtenico in lepšo držo, še posebej učinkovite pa so, kadar jih izvajamo med delovnim časom na način, da ustvarjamo namenske premore. Brez skrbi, ne bo se treba prepotiti. Dovolj bo nekajkrat dvigniti lopatice, jih zadržati na mestu ali pa se lepo vzravnati in narediti nekaj kontroliranih počepov, pri katerih naj se hrbet ne ukrivlja.

Tudi trebušne mišice opravljajo ključno vlogo pri sami drži, zato je treba poskrbeti še za krepitev le-teh. Kot dober pomočnik se izkažejo cenovno zelo dostopni ramenski pasovi, ki nas držijo v ustrezni drži, pri čemer imajo nekateri modeli celo senzor, ki odda zvočni signal, kadar naša drža ni idealna.

O avtorju

marko