Nosečnost

4 težave, ki se lahko pojavijo med nosečnostjo

Težave med nosečnostjo
Written by marko

Nosečnost in prihajajoče starševstvo. Nekaj najlepšega na tem svetu in obdobje, ko se za bodočo mamico življenje korenito spremeni. Navkljub vsem srečnim mislim in trenutkom, pa lahko nosečnost prinese s seboj tudi nekaj težav.

Včasih gre za težave, ki se običajno zdijo težavice, a se je potrebno v nosečnosti z njimi spopasti na nekoliko drugačne načine. Pozornost je treba nameniti jemanju zdravil, zdravemu slogu življenja in nemalokrat spremeniti prehranjevalne navade. In na katere težave lahko nosečnica računa?

1. Jutranja slabost

Seveda, ena najbolj klasičnih in vseprisotnih težav s katerimi se soočajo nosečnice. Ne nujno vse, a vendarle velika večina. Jutranja slabost pa ne pomeni slabosti samo zjutraj, saj se lahko pojavi v kateremkoli delu dneva. Izraz se je enostavno prijel.

Jutranja slabost

Jutranja slabost je ena izmed najpogostejših težav med nosečnostjo.

Slabost in bruhanje se lahko pojavita povsem iznenada, stanje pa traja različno dolgo, vse tja do 20. tedna nosečnosti. Zjutraj se je slabosti najlažje izogniti s kakšnim lahkim grižljajem (prepečenec, suhi keksi), vsekakor pa je treba biti skromen s količino hrane. Do slabosti lahko pride tudi zaradi nove občutljivosti na določene vonje in okuse, zato se jim skušajte izogniti.

2. Otekanje udov

Še ena precej klasična težava nosečnic je otekanje rok in nog. V tem primeru prihaja do zadrževanja vode v telesu, ki se lahko nakaže tudi z otekanjem prstov, zato je pametno odstraniti nakit z rok. Vsekakor je dobro poznati nekaj rešitev za to stanje.

Do otekanja navadno pride, kadar oseba predolgo sedi ali stoji. Najbolje bo ta čas karseda skrajšati, se gibati ali vsaj menjavati položaj. Zelo pomagajo kakšne masaže, pri čemer ne pozabite na stopala in na svojega partnerja, ki bo precej lažje prišel do njih.

3. Hemoroidi

Tudi hemoroidi so nebodigatreba, s katerimi se spopada veliko nosečnic. Dokaj pogost pojav pri nosečnosti je tudi zaprtost in težave z odvajanjem blata, ki lahko privedejo do nastanka hemoroidov. V tem pogledu je potrebno paziti na prehrano, da ima dovolj vlaknin, in piti dovolj tekočin.

Za nastanek hemoroidov krivimo pretirano dolgo sedenje in pomanjkanje gibanja, zato je jasno, kaj bo potrebno storiti. Sedeče delo ali položaj je treba večkrat prekiniti in se vmes sprehoditi ali narediti nekaj vaj, primernih za nosečnice. Ne pozabite na telesno aktivnost, saj niste bolni, ampak noseči.

4. Zgaga

Izjemno zoprn občutek, ko se po obroku prične spahovati in napade zgaga. Želodec je nekoliko utesnjen in seveda prihaja do reči, ki jih morda prej niste poznali. Pomagajte si tako, da uživate več manjših obrokov. Izognite se pretirano začinjeni in mastni hrani.

Pred spanjem si namestite visoko vzglavje. Uporabite debelejši vzglavnik ali vzemite kar dva. Vsekakor pa pred spanjem ne uživajte večjih količin hrane. V primeru, da se težave ponavljajo in se jih ne morete znebiti, obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila za zmanjševanje želodčne kisline.

Ničesar ne jemljite sami od sebe, ne da bi se prej posvetovali z zdravnikom. Tudi na videz nedolžna zdravila, ki ste jih morda jemali pred nosečnostjo, ta hip za vas ne bodo primerna. Zagotovo pa se bo našla rešitev, zato nikar ne obupajte.

O avtorju

marko