Nosečnost

Na kaj paziti med nosečnostjo?

Nosečnost
Written by marko

Ustvarjanje novega življenja je nekaj najlepšega, kar v življenju izkusi ženska. Plod je ves čas povezan z mamo, prejema njena čustva, zvoke iz okolice, hrano in ljubezen. Vse to seveda priča o tem, da je treba biti med nosečnostjo pozoren na marsikaj.

Predvsem na to, kaj se znajde na krožniku in koliko ter misliti tudi na slabe razvade, ki lahko škodijo razvoju in zdravju otroka. Nekatere nosečnice nevede počnejo določene napake, za katere bi bilo bolje, če jih ne bi. Oglejmo si torej, na kaj paziti med nosečnostjo.

Izgovor, da se zdaj jé za dva, ni dober

V sproščenih pogovorih je večkrat slišati kakšen nasvet, da bo sedaj treba jesti za dva. Seveda to do neke mere velja, a ne v prenesenem smislu, da bo potrebno podvojiti vse porcije. Predvsem je treba misliti na otroka, ki mora dobiti ustrezna hranila, na drugi strani pa tudi nase.

Predvsem naj bodo obroki premišljeno sestavljeni, vsebujejo naj svežo zelenjavo in sadje ter kak kozarec vode. Uživajte zelenjavo, ki je bogata s folno kislino, kot na primer korenje, temno zeleno zelenjavo in rdečo peso. Tudi kakšna sladka pregreha se bo seveda prikradla, a naj bo tega res malo.

Čemu se izogibati?

Kadilke v prvi vrsti navadno zmanjšajo število pokajenih cigaret, ko izvedo, da so noseče. Kljub temu pa bi bilo zares dobro, če ne bi kadile nič. Enako velja za vnos alkohola, saj vse zaužito najde pot do otroka. Še ena slaba novica pa terja zmanjšan vnos kofeina v telo. Poizkusite z brezkofeinsko kavo.

Nosečnice imajo velikokrat težave s pomanjkanjem železa v krvi in anemijo, kofein pa je tisti, ki negativno vpliva na samo absorpcijo železa v telo. Aktivne ženske, ki sicer tečejo ali intenzivno vadijo, lahko nadaljujejo s precej bolj blago vadbo. Gibanje pa je seveda nadvse priporočljivo in zaželeno.

Pazite pri zdravilih in dodatkih

Nekatera zdravila, ki se zdijo sicer povsem nenevarna, bodo sedaj prišla na seznam nezaželenih. Težave lahko zakuhajo že kakšne tablete proti glavobolu ali zgagi, ki so na voljo brez recepta. Prav zato bi bil najboljši nasvet, da teh ne uporabljate oziroma se prej posvetujete s svojim zdravnikom.

Tudi za vsa prehranska dopolnila, ki ste jih do sedaj morda jemale, velja podobno. Obvezno preberite opozorila, ki se nanašajo na nosečnost, po potrebi pa se o jemanju posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom. Nekatera dopolnila bodo morda celo potrebna, a naj jih izbere zdravnik.

Spremljanje telesne teže

Teža nosečnice se bo seveda dvignila, a ni vseeno, za koliko. Prevelika teža med nosečnostjo vpliva negativno in povzroča nosečniški diabetes. Prav tako pa v nobenem primeru ni dobro histerično gledati na tehtnico zaradi novega kilograma.

Prevelika teža med nosečnostjo

Prevelika teža med nosečnostjo lahko povzroči nosečniško sladkorno bolezen.

Logično in pričakovano je, da bo prišlo do povečanja telesne teže, vendarle pa naj to poteka ob budnem spremljanju. Nabiranje kilogramov je odvisno od posameznice in njenega indeksa telesne mase (ITM) pred nosečnostjo. Dodatna teža se porazdeli med maščobne zaloge, večje prsi, maternico, placento, volumen krvi in tekočin.

Naj bo nosečnost lepa izkušnja!

O avtorju

marko