Intima

Vas preveč skrbi, kaj si drugi mislijo o vas? (1.del)

Written by marko

Kot ljudje se zanašamo drug na drugega za preživetje. Pravzaprav je pomenilo v kulturah lovcev in nabiralcev zavračanje človeka gotova smrt, ker so takrat ljudje živeli v plemenih, in se, tako kot danes, zanašali drug na drugega. Zato ni čudno, da nas skrbi, kaj drugi ljudje mislijo o nas!

Ampak, če dovolite, da ta vaš strah vpliva na to, kako funkcionirate na vsakodnevni ravni, boste omejili svoj ustvarjalni potencial, se odtujili od ljudi, ki vas lahko najbolj dvignejo k uspehu, izgubili boste  priložnosti za finančno svobodo in ne boste pogumno stopili v dosego svojega življenjskega namena.

Poleg tega vam lahko povemo, da strah pred tem, kaj drugi mislijo, ne omejuje le vašega potenciala; boli vas. Strah ne pomeni samo, da ste osamljeni, zlomljeni, neizpolnjeni, in iz stika z vašim potencialnom, strah poveča tveganje za bolezni srca, raka, avtoimunske bolezni, vnetne bolezni, kronične bolečine, diabetes in celo prehlad.

Torej, kako veste, da se preveč bojite, kaj drugi mislijo o vas? Za vas smo pripravili seznam nekaterih rdečih opozoril, ki vam bodo povedala, da je vaš strah enostavno prevelik.

  1. Ne govorite resnice.

Kako pogosto se zgodi, da, ker se bojite, da boste, če boste spregovorili, ogrozili svoje delo, izgubili svojega ljubimca, odtujili prijatelja ali da se vam bodo celo starši odrekli? Kolikokrat resnico in svoje mnenje o določeni stvari pogoltnete (in s tem svojo celovitost, samospoštovanje in pristnost)?

Ne govorimo vam, da morate izreči vsako misel, ki jo imate v glavi. Nekateri ljudje so preprosto brezobzirni pod krinko »jaz samo govorim resnico«. Toda vsakič, ko ne izrazite tega, kako se resnično počutite in kaj resnično mislite, aktivirate stresni odziv, ki oslabi naravne samozdravilne mehanizme vašega telesa in ogrozi vaše telo. Poškodujete tudi svojo dušo. In če se ne naučite spoštovati in povedati svojega resničnega počutja in mnenja, se bo to v vaši duši nabiralo in izbruhnilo v napačno smer.

  1. Postanete družabni kameleon.

Poznate tiste ljudi, ki spremenijo svojo melodijo – in svoj videz, in svojo najljubšo skupino in svojo politično stranko – vsakič, ko so v novi skupini ljudi? Ljudje s trdnim občutkom za sebe in svoje lastnosti, tega ne počnejo, tudi če so so okoli drugih ljudi, ki jim sploh niso podobni.

Če ugotovite, da se konstantno prilagajate svojemu družbenemu okolju, se verjetno bojite, da drugim ne boste všeč, če boste drugačni od njih. In včasih o res tako. Cena avtentičnosti je, da se ne boste udobno prilegali povsod. Toda vredno je tvegati, kajti samo takrat, ko ste dovolj pogumni, da boste resnično takšni kot ste, boste resnično našli svoje “pleme”.

  1. Lažete.

Če mislite, da vaša resnica ni dobrodošla, boste imeli nagnjenost, da raztegnete resnico, prikrijete resnico ali govorite čiste laži. To sicer velja za oba spola, vendar je to še posebej pogosto pri moških, ki zadržujejo resnico pri ženskah, ker se bojijo, da se bo ohladila ali ga zavrnila, če ji bo povedal vso resnico. Če si bo moški drznil povedati resnico o tem, kako se počuti in kaj misli, bo pogosto poslušal s strani ženske, stvari kot so: “Misliš, da je druga ženska vroča? Kako si upaš!”

Seveda so ženske krive za mnoge moške laži, moški pa so krivi za to, da jih je bilo strah povedati resnico. Toda v dinamiki moških in žensk je to zelo pogosto. Moške je strah povedati, a ko povedo, so za to kaznovani. To je žalostno. Bolje bi bilo, da se soočimo s svojim strahom in da najdemo pogum, da spoštujemo resnico drug drugega, brez sramu in kaznovanja.

O avtorju

marko