Zdravje

5 nasvetov za ohranjanje mentalnega zdravja

Mentalno zdravje
Written by marko

V današnjem svetu je precej težko ostani psihično neobremenjen in stabilen skozi ves čas. Vsepovsod okrog nas se pojavljajo določeni pritiski, pričakovanja in stresne situacije, ki od nas terjajo veliko, včasih tudi preveč. Če se jim ne znamo upreti na ustrezen način, tvegamo resne posledice za svoje mentalno zdravje.

Teh težav ne občutimo zgolj sami, pač pa so jih deležni tudi naši dragi, družina in prijatelji. Kako torej v tem svetu in ob takšnem tempu ohraniti svoje mentalno zdravje na ravni, ki bo najboljša za nas? Zaupamo vam 5 preverjenih nasvetov.

1. Telesna aktivnost

Kakršnakoli telesna aktivnost je boljša od nobene. Kljub temu pa skušajte biti pri njej redni in vztrajni. Omislite si rekreacijo, morda tek ali kolesarjenje, še bolje pa, če boste to počeli v dvoje ali v skupini. Telesna aktivnost dokazano pomaga pri psihičnih razbremenitvah in varuje tako naše mentalno kot fizično zdravje.

Čeprav sprva morda ne boste preveč zagreti, pa se bo volja sčasoma povečevala in v nekem trenutku enostavno ne boste zmogli več brez gibanja. Naj vas ne uspava dejstvo, da se gibljete tudi v službi. Gre za povsem drug način gibanja, ki skrbi za izločanje pomembnih hormonov in ustvarjanje drugih procesov v telesu.

2. Pozitivna družba

Človek je najbolj izpostavljen psihičnim pritiskom, kadar je osamljen in sam v boju s svojimi mislimi. Najboljši recept proti temu je seveda družba, ki pa naj bo izbrana in pozitivno naravnana. Bodite izbirčni in se izogibajte družbi, v kateri se ves čas širi negativna energija.

Nergači na kupu ne pomenijo nič dobrega za vaše mentalno zdravje. Raje se družite z osebami, ki so vedno vesele in jim je ves čas do smeha. Seveda vedno tudi ne gre, a naj bo tako vsaj večino časa. Zagotovo imate najboljšega prijatelja ali prijateljico, s katerim se vedno počutite odlično. Tudi na drugi strani je navadno tako.

3. Pozitivne misli

Poleg pozitivnih ljudi v družbi pa se družite tudi s pozitivnimi mislimi. Pozabite na vse težave tega sveta, ki vas tarejo, in si dopovejte, da je življenje lepo, a obenem kratko. Prav zato ga je vredno in potrebno živeti in uživati prav vsak trenutek, ki nam je dan.

Ni vredno razmišljati o negativizmu in vedno na način »kaj pa, če ne bo šlo«. Bodite optimistični in si dopovejte, da se vse na koncu uredi tako, kot je treba. Berite knjige, ki so vam pri srcu, skušajte zapisati kakšen verz ali lepo misel.

4. Zdravo prehranjevanje

Še en pomemben del, ki vodi do dobrega mentalnega zdravja, je zdrava prehrana. Občutek, ko jemo zdravo in okusno hrano, je izjemen, obenem pa s tem največ postorimo tudi za svoje splošno zdravje in počutje. Pravo razmerje vitaminov in mineralov ter ostalih hranil v telesu pozitivno vpliva na možgane, voljo do dela in nas navdaja z optimizmom.

Zdravo prehranjevanje

Tudi način prehranjevanja vpliva na naše psihično počutje.

Imate preveč kilogramov? Lotite se jih z zdravo dieto ali pa zgolj opustite slabe navade, ki so vas pripeljale do te točke. Že samo te spremembe bodo zelo pozitivno vplivale na vaše mentalno zdravje.

5. Opravite s stresom

Če je kaj izjemno škodljivo za naše mentalno zdravje, je to seveda stres. Ne glede na to, o kakšnem stresu govorimo, ga je potrebno čimprej prepoznati in izključiti iz življenja. Naporni dnevi v službi, težki sodelavci, skrb za družino, težave s partnerjem in financami, vse to je stres, ki močno načne naše mentalno zdravje.

Pojavi se depresija in kaj hitro se znajdemo v začaranem krogu, iz katerega je težko splezati na zeleno vejo. Pri odganjanju stresa vsekakor upoštevajte predhodne štiri nasvete in zakorakajte v srečno in radosti polno življenje, ki je pred vami in vas pričakuje z odprtimi rokami.

O avtorju

marko