Zanimivosti

Zakaj je prišlo do prepovedi žarnic z žarilno nitko?

Written by marko

 

Kot otroci smo se mnogi izmed nas bali spati v tistih strašnih črnih sobah, kjer so strašile pošasti, ki so se skrivale pod posteljo in v omarah (ste tudi vi eden tistih, ki ste vsak večer pogledali pod posteljo in v omaro?) in prosili smo naše starše, naj pustijo prižgano luč v kopalnici ali na hodniku. Če ste imeli srečo, ste se dogovorili po številnih prepirih, da pošasti pač NE OBSTAJAJO. Če ste imeli resnično srečo, ste imeli nočno svetilko ali prenosno svetilko na nočni omarici.

Razlogi, zakaj so žarnice z žarilno nitko prepovedane

Resnica, zakaj so navadne žarnice z žarilno nitko prepovedane, je zelo preprosta in nič kaj dramatična. Zakon o neuporabi žarnic z žarilno nitko je znan kot zakon o energetski neodvisnosti in varnosti iz leta 2007. Celoten energetski zakon je dolg 822 strani in zajema vse od gradbenih predpisov do standardov za gorivo, vendar je oddelek, ki je ustvaril največ špekulacij, tisti, ki vsebuje predpise o enostavni gospodinjski žarnici.

Torej, kaj vlada ima proti tem neškodljivim žarnicam z žarilno nitko? Izkazalo se je, da so žarnice v gospodinjstvih enako učinkovite kot tisti sosedov ogromni enoprostorec, ki kar požira gorivo; žarnice namreč potrebujejo energijo, da gorijo, in to veliko energije. Žarnice, ki se uporabljajo v lučeh lestencev, so žarnice z žarilno nitko, o katerih govori tisti zlobni zakon. Znanstveniki na državni univerzi v ZDA razložijo proces na ta način: »Žarnice z žarilno nitko uporabljajo toploto, ki jo povzroča električni tok. Ko gre električni tok skozi žico, se žica segreje. Žica ali žarilna nitka je tako vroča, da žari in oddaja svetlobo. Vse to za napajanje ene žarnice.

Na srečo, za razliko od tega, kar so nas prepričali mnogi “ugledni” viri novic, ta akt ne prepoveduje žarnic v zeloti; zgolj oža standarde za energetsko učinkovitost in odpravlja tradicionalne, manj učinkovite žarnice. Zakon:

  • Ne prepoveduje uporabe ali nakupa žarnic z žarilno nitko
  • Ne prepoveduje prodaje ali izdelave vseh žarnic z žarilno nitko, samo tistih običajnih žarnic, ki niso energijsko učinkovite
  • Ne zahteva uporabe kompaktnih fluorescentnih žarnic
  • Zahteva približno 25 odstotkov večjo učinkovitost žarnic (tj. Manjšo porabo energije) za gospodinjske žarnice, ki tradicionalno uporabljajo med 40 in 100 vatov električne energije
  • Izvzema veliko žarnic vključno z trismernimi žarnicami, žarnicami za lestence, žarnicami hladilnikov, lučmi za rastline in druge.

Sedaj pa, ni vam treba prebrskati celega doma in odvreči vseh žarnic z žarilno nitko. Konec koncev, proces bo trajal leta, preden da bodo lahko žarnice z žarilno nitko v celoti odpravljene. Proces, ki se je dejansko začel leta 2008, zahteva, da so žarnice učinkovitejše. Cilj: Novejše, varčnejše žarnice, ki še vedno oddajajo enako količino svetlobe. (Na primer, nove, energetsko učinkovitejše žarnice uporabljajo samo 72 vatov, da ustvarijo enako količino svetlobe kot tradicionalna žarnica, ki ima 100 vatov.

Seveda, če primerjate žarnice, že obstajajo druge energetsko učinkovite možnosti, vključno s žarnicami CFL in LED. LED svetila delujejo drugače kot žarnice z žarilno nitko, saj je LED polprevodniška dioda, ki sveti, ko se napaja. Ne potrebujejo toplote za ustvarjanje svetlobe in zato porabijo veliko manj energije. Poleg tega je svetloba bolj osredotočena, varna in dolgotrajna.

O avtorju

marko